Slow the F#CK down

Veronique Mucha

Een van de meest gestelde vragen die ik krijg van ondernemers waar- mee ik werk, is: ‘Hoe krijg ik meer balans in mijn persoonlijke en zakelijke leven? Ik heb een druk gezinsleven, een bedrijf dat groeit en alle uitdagingen die daarbij horen. Je hoort me niet klagen, maar soms overzie ik het even niet meer. Als ik een meeting heb, ben ik in gedachte al bij de volgende afspraak of mijn kinde- ren en als ik thuis bij mijn gezin ben, zit ik mijn mail te checken’.                    

Herkenbaar? Altijd tijd te kort, gehaast en druk. Je wil alles uit het leven halen; je hebt een goedlopend bedrijf, je wil er zijn voor je klanten, team, gezin en vrienden, maar ondertussen ben je nergens écht. Je bent vooral aanwezig in je hoofd en niet daar waar het leven zich daadwerkelijk afspeelt. Ik was ook zo. Totdat ik besloot te werken met een business coach uit Amerika, die mij liet inzien wat deze levenswijze voor een impact had op mijn leven. Wat ik alle- maal miste in mijn leven, omdat ik er sim- pelweg niet was. Als voorbeeld: fysiek was ik bij mijn zoontjes, echter met mijn hoofd zat ik ergens anders en vice versa.                    

Het enige moment in het leven is ‘nu’. Dat weten we allemaal heel goed. De kunst is echter, om datgene wat we al weten, ook daadwerkelijk toe te passen. Ik ging mijzelf trainen op aanwezig zijn – aanwezig zijn in het moment. Dat was niet makkelijk, maar telkens als mijn brein met me aan de haal ging en ik dat opmerkte, floot ik mezelf terug met de woorden: ‘Niet dat, hier blij- ven, focus je op datgene wat voor je ligt, verbind je met de persoon waarmee je spreekt. Blijf uit je hoofd’!”                    

Met als resultaat, dat ik het leven als veel lichter ging ervaren. Ik werd bewuster van de keuzes die ik wel en niet maakte, ging confrontaties niet uit de weg, stopte met uitstellen en zag mijn kinderen en de men- sen om mij heen écht. Tegelijkertijd durfde ik meer mijn eigen plek in te nemen, ‘nee’ te zeggen, mijn waarheid te leven en te spreken. Zakelijk verdriedubbelde ik het resultaat. Ik ervaarde meer tijd dan ooit tevoren, terwijl het leven met kracht en snelheid vooruitging. De ondernemers waarmee ik werk, ervaren exact hetzelfde. Ze houden de regie over hun leven en hun bedrijf, staan meer ‘aan’ dan ooit hiervoor, weten precies wie ze zijn en waar ze voor staan met als gevolg: krachtige resultaten, zowel zakelijk als privé.                    

Vergis je niet, de uitdagingen veranderen niet, maar wel de manier waarop jij met deze uitdagingen omgaat. De mensen om je heen veranderen niet, maar jij bent het, die de verantwoordelijkheid neemt om uit je hoofd te blijven en dat helpt mee, zo- dat de uitkomsten en resultaten in je leven veranderen. Jij hebt de regie. Jij bepaalt. Het is jouw leven, jouw bedrijf. Ben echt aanwezig, dan mis je ook niks. Maak die impact die je wil maken.            

The best present is to be present! 

Wil jij ook jouw verhaal plaatsen in de volgende glossy?

Ja, ik wil een vrijblijvende bel-afpsraak
Inspirerende verhalen
van zakenvrouwen