Veranderen vanuit behoefte brengt mens en organisatie in beweging

Elma Groen startte 25 jaar geleden als zelfstandig ondernemer. Voor haar opdrachtgevers verandert zij organisaties. Als directeur, manager, toezichthouder of co-creator. Altijd tijdelijk. Ze loopt  warm voor complexe veranderopdrachten. Haar drijfveer is organisaties en systemen beter maken. “Dat lukt het best wanneer ik mensen inspireer om kritisch naar zichzelf en hun organisatie te kijken. En van daaruit de beweging op gang breng.”

Zilveren jubileum

Elma viert haar zilveren jubileum door in 2019 elke maand een gratis e-book op haar website te publiceren. Ze deelt haar ervaring en kennis graag. “Wie jarig is trakteert. Ik geef graag iets terug omdat zoveel mensen mij hun vertrouwen gaven. Het is iedere keer weer bijzonder om een klus te mogen doen waarbij mensen hun ziel en zaligheid bij me neerleggen. Want ik kom bij organisaties om zaken te veranderen en dan gaat het, naast systemen en processen, vooral om mensen en hun gedrag.

Lessen

Ik heb bijgehouden en opgeschreven wat mij door de jaren heen is opgevallen en wat ik geleerd heb. Eén van de lessen is dat weerstand een symptoom is van dat het managen van de verandering niet helemaal goed gaat. En hoe je dat kunt rechttrekken. Het resultaat is een serie van twaalf e-books met elk een bepaald thema. Uiteindelijk wordt het een soort Elmariaanse receptenbundel voor veranderen.”

Verslaafd aan studeren

Ooit werd ze zonder diploma van de mavo gestuurd vanwege eigenzinnig gedrag. Haar ouders vonden dat ze dan maar moest gaan werken. Ze begon als kamermeisje in een conferentieoord. “Ik bedacht al snel dat ik zo geen 65 wilde worden. Ik zocht een kantoorbaan, ging naar de avondschool en vijf of zes jaar later had ik de HBO-studie Maatschappelijk Werk afgerond. Sindsdien ben ik blijven studeren. Ik ben verslaafd aan studeren, altijd vanuit de wens mijn veranderkundige competenties als manager te verbeteren. Daardoor blijf ik ook interessant voor opdrachtgevers.”

Interim-manager Elma Groen

Elma is kostwinner, haar man is huisman. “Hij was accountant, toen onze zoon 17 jaar geleden geboren werd . Hij gooide het roer rigoureus om. ‘Voor hem ga ik zorgen’, besliste hij, terwijl hij onze zoon in zijn armen had.“ Meestal werkt ze als interim-manager, en vaak bij gemeenten met een complex verandervraagstuk. “We hebben het al jaren over de particpatiemaatschappij. Bij gemeenten spelen sindsdien vragen zoals: Hoe verbind je van buiten naar binnen? Wat betekent dit voor rollen, taken en systemen? Hoe transformeer je als gemeentelijke organisatie?”

Trainingen

Daarnaast is ze regelmatig toezichthouder bij wooncorporaties. “Vooral woningcorporaties die in de problemen dreigen te raken, vind ik boeiend. Daar kan ik, vanuit de rol van commissaris, organisaties weer toe leiden naar good governance met als resultaat dat sociale huurwoningen beschikbaar blijven.” Ook geeft Elma Groen trainingen en (gast)lessen. Bijvoorbeeld over organisatie-antropologie. “Antropologie gaat over verbindingen en verhoudingen tussen mensen. Vanuit deze invalshoek naar organisatiecultuur kijken, levert weer een andere toolkit aan cultuurinterventies op. Ook deze kennis deel ik graag.”

Rituelen

“Heel boeiend vind ik ook de waarde van rituelen. Zo heb ik mij verdiept in het nigoen-zingen. Dat is zingen zonder woorden. Het staat voor dansen met je ziel. Het is een middel om zonder taal te communiceren. Voor de begrafenis van mijn moeder maakte ik een nigoen. Daarna ben ik gaan experimenteren met een nigoen als evaluatie na een training of studie. Het effect is ongelooflijk groot. Als je taal vervangt door zingen, voeg je een ander element toe aan de evaluatie.“

Werkgeluk

Elma Groen bruist van de energie en de plannen. Haar gedrevenheid is groot. “Ik zie altijd uitdagende opdrachten en interessante opleidingen. Ik moet mezelf beperken. Mijn dagen zijn te kort. Ik wil dat mensen gelukkig zijn in hun werk en wil daarom systemen en organisaties beter maken. Dat kan alleen door verlangens van medewerkers zichtbaar te maken en centraal te stellen. Verleiden van mensen tot veranderingen is daarna niet moeilijk meer.“

Wil jij ook jouw verhaal plaatsen in de volgende glossy?

Ja, ik wil een vrijblijvende bel-afpsraak
Inspirerende verhalen
van zakenvrouwen