Iedere keuze is goed, als je maar kiest

Fons van Dosselaar

Wie bepaalt of iets een goede keuze is? Alleen jijzelf. De actie die je vervolgens onderneemt, kan zorgen dat bijna iedere keuze de juiste is. In 1988, aan het begin van mijn loopbaan stond ik (zo voelde het) voor de belangrijkste keuze in mijn leven. Net afgezwaaid uit het leger dienden zich meteen twee kansen aan. In het dorp waar ik woonde stond een modelbouwzaak te koop. Mijn hele jeugd had ik modelvliegtuigen en vliegdekschepen in elkaar gezet. Prachtig! ‘Wat is mooier dan van je hobby je beroep maken’, dacht ik als 22- jarige knul, klaar voor de toekomst. Samen met mijn vader heb ik de complete boekhouding doorgespit. Conclusie: daar zit een goede boterham in.

Kiespijn

Iedere zaterdag pluisde ik ook de vacaturebijlage van de krant uit. Mijn oog viel op een functie ‘in de reclame’. Een uitgeverij in Weert zocht een Media-Representant, verantwoordelijk voor de advertenties van het huisorgaan. Mijn hele leven was ik al gefascineerd door advertenties, reclamespotjes en slogans, hoe je daarmee het gedrag van mensen kon beïnvloeden. Dus ik solliciteerde. Twee uur na het sollicitatiegesprek belde de enthousiaste werkgever mij op: ‘De baan is voor jou!’ Mijn reactie: ‘Dat is snel, mag ik er even over nadenken?’ En daar stond ik. Een keuze tussen zelfstandig ondernemerschap of een baan bij een jong reclamebedrijf. Ik twijfelde enorm, lag er wakker van.

Kiezen is krachtig

Nu, 33 jaar later, weet ik dat iedere keuze die je maakt goed is. ALS je maar kiest. Als je niet kiest, krijgen twijfels de overhand en maak je vervolgens geen keuze. Terwijl kiezen ongelooflijk krachtig is. Destijds heb ik voor de baan in Weert gekozen! Daar leerde ik mijn vrouw Jacqueline kennen, samen hebben we twee fantastische zonen gekregen en een eigen mediabedrijf opgericht. Waar zou ik nu staan als ik voor die modelbouwzaak uit mijn dorp had gekozen? Geen idee, maar ook dat zou een goede keuze zijn geweest. Het maakt niet uit waarvoor je kiest, zolang je maar een beslissing neemt en in beweging blijft. Zorgen maken en twijfelen hebben geen zin.

Zakenvrouwenclub

Ook nu heb ik een keuze gemaakt. De afgelopen zeven jaar heb ik met heel veel plezier en voldoening het project Zakenvrouwen neergezet. Na Limburg en Brabant hebben we het project ook in Gelderland gelanceerd. Zakenvrouwenclub is klaar om uit te groeien tot een landelijk project waar een miljoen ondernemende vrouwen met elkaar in verbinding komen. Om Zakenvrouwenclub naar een hoger plan te tillen, is in januari 2019 Tess ter Horst gestart als projectmanager. Het tempo waarmee zij zich heeft ontwikkeld en haar eigen footprint op het project heeft achtergelaten is bizar. Wat een powervrouw, wat een energie. Al snel werden haar ondernemersgeest en ambitie zichtbaar en ook het besef dat Zakenvrouwenclub haar op het lijf geschreven is. Ze is ervoor gemaakt!

Online marketing

Door dat besef, en mijn verlangen om aandacht te besteden aan een aantal andere projecten, heb ik besloten om Zakenvrouwenclub aan Tess over te dragen. Jullie zijn bij haar in goede handen! Ik weet zeker dat zij de juiste koers gaat varen. Dat voelt goed. Met onder andere het bedrijf Bonsaihobby heb ik NU WEL de keuze gemaakt om van mijn hobby mijn beroep te maken. Hier kan ik ook mijn passie voor online marketing volledig in kwijt. De keuze om ook als online marketing coach voor de Internet Marketing Unie aan de slag te gaan sluit hier naadloos bij aan.

Lieve ondernemende vrouwen, en in het bijzonder lieve Tess, bedankt voor de mooie jaren die wij samen hebben beleefd. Blijf gezond. En, blijf keuzes maken. Iedere keuze is goed, als je maar kiest én in actie komt.

Fons van Dosselaar

Wil jij ook jouw verhaal plaatsen in de volgende glossy?

Ja, ik wil een vrijblijvende bel-afpsraak
Inspirerende verhalen
van zakenvrouwen