Op uitnodiging van mijn vader ben ik in het familiebedrijf gestapt

Vivian Timmers
Timmers P&S

Tegenwoordig kunnen we geen dag zonder stroom, want dan kunnen we niet communiceren, niet werken, koken of de verlichting inschakelen. “Uiteindelijk is alles energie. Letterlijk en figuurlijk”, zegt ingenieur Vivian Timmers, directeur-eigenaar van Timmers P&S, van oorsprong een familiebedrijf dat maatwerk elektrotechnische oplossingen biedt. Ze is een vrouw die haar vak verstaat en een ondernemer die de status quo uitdaagt.

Op de basisschool houdt Vivian voor het eerst een soldeerbout vast en dit maakt impact. “Wauw, ik kan zelf een lampje maken én laten branden.” Op de middelbare school beslist ze dat ze een beroep wil, waarin ze nooit raakt uitgeleerd en waarin altijd iets nieuws valt te ontdekken. Verder houdt ze ervan ingewikkelde vraagstukken op te lossen, waarmee mensen echt geholpen zijn. “Ik denk dat daar mijn intrinsieke motivatie ligt. Mensen ontzorgen. Dat doet Timmers P&S door het aanleggen en voortdurend onderhouden van elektrotechnische installaties voor zowel particulieren als bedrijven.”

Het bedrijf is opgericht door haar opa, voortgezet door haar vader en in 2016 komt (eerder dan gepland) Vivian aan het roer. “De bedoeling was rond mijn 35e levensjaar pas de zaak over te nemen, maar ik deed dit al op mijn 28e. Dit veroorzaakte een stroomversnelling, waardoor ik het ondernemen snel onder de knie kreeg”, vertelt ze met veel enthousiasme. “Bovendien werkte ik al vier jaar in het bedrijf. Eerst als tekenaar voor elektrotechnische installaties, vervolgens als engineer, integraal ontwerper en projectleider.”

Met het hbo-diploma Elektrotechniek op zak, werkt ze eerst een aantal jaren bij een Amerikaanse multinational. “Daar maakten we antennes voor consumentenelektronica. Als enige vrouw werkte ik tussen de mannen en dat is eigenlijk altijd zo gebleven. In 2011 ben ik op uitnodiging van mijn vader in het familiebedrijf gestapt.”

In het bedrijf wordt ze liefkozend ‘eindbaas’ of ‘voorman’ genoemd, ze draait immers gewoon mee op de werkvloer. “Medewerkers geven me vaak terug dat ik echt meedenk, goed luister en soms meer voel als een vriendin dan directeur”, zegt Vivian voor wie dat een groot compliment is. Deze sportieve dame, moeder van twee jonge kinderen, wordt graag gezien als one of the guys. “In positieve zin!”

Ze legt uit dat ze dit ook wel eens anders ervaart. “Ik heb mezelf qua mentaliteit ruim twintig jaar aangepast aan deze mannenwereld, nu heb ik eindelijk balans gevonden. Na de geboorte van onze jongste, ben ik door een persoonlijk transformatieproces gegaan, ben opnieuw mijn ‘vrouw zijn’ gaan omarmen”, deelt ze open en eerlijk. “Niet dat ik me niet vrouwelijk voelde, maar ik hoorde zo vaak ‘we hadden een ander type verwacht.’ Vrouwen aan de top worden toch enigszins als intimiderend ervaren. Vooral vrouwen in deze sector. Mannen denken toch beter technisch onderlegd te zijn. Terwijl in Zuid-Europa net zoveel vrouwelijke engineers werkzaam zijn als mannelijke.”

Wat dit vooroordeel betreft, heeft Vivian dubbele woordwaarde: ingenieur én directeur. Een pijnlijke constatering, maar ze is nu eenmaal een van de weinige dames in techniek. “Volgend jaar bestaat Timmers P&S zeventig jaar en die conservatieve overtuiging bestaat minstens zo lang. Dat moet anders! Want, dit zorgt dat jonge meiden hier niet voor durven te kiezen. Techniek is niet eng. Ondernemen ook niet. Laten we allemaal doen wat ons gelukkig maakt en ons niet langer verstoppen achter de schijnveiligheid van achterhaalde conditioneringen.”

Wil jij ook jouw verhaal plaatsen in de volgende glossy?

Ja, ik wil een vrijblijvende bel-afpsraak
Inspirerende verhalen
van zakenvrouwen